kosovka2
11-01-2021, 06:22 PM
Boza je prepuna vitamina
- Sadrži B vitamine, odlične za nervni sistem, da nam dobro rade nervi, to je prvo dejstvo. Sadrži i vitamin C. Ima kvasca u bozi a on je prepun probiotskih kvasnica koje potpomažu crevnu floru. Za probavni sistem to je idealno, znate kako bake kažu, ako dete neće da jede ujutru, neka popije čašu boze, zameniće mu doručak jer je vrlo kalorična - rekao je doktor Voja Perišić.
Kako se priprema kod kuće?
- Pet litara vode skuvajte sa 500 grama kukuruznog brašna, jednom kockom svežeg ili kesicom suvog kvasca, i 200 grama šećera. Kažu da bi trebalo 400, ali ne treba vam više od 200. Šećer malo karamelizujte da bi boza dobila boju, pa je onda kuvajte i ohladite. Neka stoji nekoliko dana u hladnom špajzu ili frižideru, najbolja je posle petog dana. Tada počinje fermentacija, tek je tada pijte, nakon toga počinje više da kisi zbog fermentacije. Boza može da stoji ukupno deset dana u frižideru - rekao je on.
Vojislav Perišić je preporučio i "špricer", odnosno napitak koji je 25 odsto boza, a 75 odsto domaća limunada, savršen za imunitet i zdravlje. Ali zašto ne pijemo bozu ako je tako zdrava?
- Da vam kažem, više nije pomodarski, nema gospode bozadžija... A kada biste uporedili gazirani sok koji svi piju i bozu, pa ona je svetski šampion za zdravlje - rekao je doktor.
Preuzeto sa; www.novosti.rs/vesti
- Sadrži B vitamine, odlične za nervni sistem, da nam dobro rade nervi, to je prvo dejstvo. Sadrži i vitamin C. Ima kvasca u bozi a on je prepun probiotskih kvasnica koje potpomažu crevnu floru. Za probavni sistem to je idealno, znate kako bake kažu, ako dete neće da jede ujutru, neka popije čašu boze, zameniće mu doručak jer je vrlo kalorična - rekao je doktor Voja Perišić.
Kako se priprema kod kuće?
- Pet litara vode skuvajte sa 500 grama kukuruznog brašna, jednom kockom svežeg ili kesicom suvog kvasca, i 200 grama šećera. Kažu da bi trebalo 400, ali ne treba vam više od 200. Šećer malo karamelizujte da bi boza dobila boju, pa je onda kuvajte i ohladite. Neka stoji nekoliko dana u hladnom špajzu ili frižideru, najbolja je posle petog dana. Tada počinje fermentacija, tek je tada pijte, nakon toga počinje više da kisi zbog fermentacije. Boza može da stoji ukupno deset dana u frižideru - rekao je on.
Vojislav Perišić je preporučio i "špricer", odnosno napitak koji je 25 odsto boza, a 75 odsto domaća limunada, savršen za imunitet i zdravlje. Ali zašto ne pijemo bozu ako je tako zdrava?
- Da vam kažem, više nije pomodarski, nema gospode bozadžija... A kada biste uporedili gazirani sok koji svi piju i bozu, pa ona je svetski šampion za zdravlje - rekao je doktor.
Preuzeto sa; www.novosti.rs/vesti